Lacaton & Vassal: een humanistische architectuur | architectuur.be

2021-11-29 06:40:09 By : Ms. HaiWeiXi Company

Vectorworks telt al vele winnaars van de Biënnale onder zijn gebruikers, maar ook een aantal laureaten van de prestigieuze Pritzker Prize. Dit jaar is het de beurt aan het bekende architectenduo Lacaton & Vassal om de prijs in ontvangst te nemen, na twee jaar eerder al de Europese Mies Van der Rohe Prijs te hebben gewonnen. Lees hier meer over hun humanistische visie op architectuur en de redenen waarom we ze in de spotlight zetten.

Overzicht van een betrokken aanpak  

Voor de meesten, wanneer de openbare ruimte is leeggemaakt, wordt het probleem van slechte huisvesting verergerd door de wereldwijde gezondheidscrisis. Deze internationale prijs onderstreept volgens de jury "de noodzaak om een ​​gemeenschapsgevoel te creëren, en met hun werk laten Anna Lacaton en Jean-Philippe Vassal zien hoe architectuur daaraan kan bijdragen."  

De aanpak van de twee Franse architecten stelt een uitgesproken positieve visie voor: het bestaande gebruiken en transformeren, er iets beters mee doen: "Het mooie is dat we altijd een oplossing vinden".  

Uitgaande van het uitgangspunt dat de moderne stad geen tabula rasa is, maar een bestaande complexe en verwarde omgeving, is het standpunt van de architect om gebruik te maken van wat er al is. Ze leven daarbij mee in de erfenis van het modernisme, dat erop gericht was de functies te condenseren tot een kern om ruimte vrij te maken rondom. 

Omdat dit "allround" steeds meer wordt beperkt door de programma's, kiezen ze ervoor om het bestaande te behouden en er ruimte aan toe te voegen door de verdiepingen uit te breiden met vloerplaten en te vergroten met terrassen. Dit is het geval voor het gebouw Bois-le Prêtre in Parijs en vervolgens voor de wijk Grand Parc in Bordeaux met Frédéric Druot en Christophe Hutin. 

Kortom, architect zijn!  

Met respect voor de missie van de architect, voeren ze hun projecten met zorg uit en identificeren ze samen met de bewoners van het gebouw nauwkeurig de gebreken. In een langzaam proces proberen ze "meer te doen met minder", waarbij ze nooit de essentie uit het oog verliezen: ruimte creëren, flexibiliteit, gebruiksvrijheid, meer daglicht binnenlaten en een prachtig uitzicht bieden ter bevordering van het welzijn. Hun case-by-case benadering, uitgaande van de bestaande wooneenheid, keert de klassieke stedelijke benaderingen om en plaatst de bewoner weer centraal in het ontwerpproces. Door eenvoudige en goedkope oplossingen te implementeren, "waarderen ze het gebruik voordat ze nadenken over de vorm". Het creëren van wintertuinen of bioklimatische balkons met verduisteringsgordijnen, thermische gordijnen om te profiteren van natuurlijke hulpbronnen, de lichtheid van de componenten: polycarbonaat en metalen wanden, transparante volumes, vrije lay-outs in het ontwerp zijn allemaal elementen in dienst van de vrijheid. Om het centrale materiaal, het leven, te maximaliseren. Een soort "poëzie" komt voort uit dit sterke gevoel van ruimtes "die ruimte bieden om dingen uit te vinden".  

Hun keuze om zich volledig te concentreren op actuele problemen, kwaliteit van leven, de kosten ervan en de uitdagingen van duurzame ontwikkeling, impliceert dat ze verder gaan met wat al bestaat ter verdediging van hun humanistische visie op architectuur. Omdat architectuur zich op het snijvlak van politieke, economische, sociologische en milieukwesties bevindt, gebruikt de benadering van Lacaton en Vassal deze verschillende aspecten als hulpmiddelen voor hun ontwerp. 

Deel en geef door: ZAC Saint-Vincent-De-Paul

Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal zeggen dat ze "gelukkig zijn omdat de Pritzker 2021-prijs meer publiciteit en zichtbaarheid geeft aan een benadering die breed wordt gedeeld, met name door de jonge generatie architecten die zich diep bekommert om zaken als het milieu, het welzijn van de bewoners -zijn en economische kwesties". Deze nu meer wijdverbreide trend is zeker de verdienste van de twee architecten.  

Gaëtan Redelsperger behoort tot deze nieuwe generatie architecten en werkt al tien jaar samen met de twee laureaten Anne Lacaton en Jean-Philippe Vassal, die hun benadering van huisvesting en openbare voorzieningen ontwikkelen, met het FRAC van Duinkerken of de architectuurschool van Nantes .  

In 2018 wonnen het architectenduo en Gaëtan Redelsperger, met Quartus Résidentiel en Habitat & Humanisme, het contract voor de transformatie van het Marcel Lelong-gebouw aan de ZAC Saint-Vincent-de-Paul in het hart van Parijs, dat in 2024 moet worden voltooid . afgeleverd. “Het plan is om het bestaande ziekenhuisgebouw uit de jaren vijftig te behouden en om te vormen tot woonhuis met 3 tot 4 verdiepingen hoog. Ons voorstel werd aanvaard door de ontwikkelaar van de ZAC de St-Vincent de Paul, Paris & Métropole aménagement." Dit gebouw zal daarom door de drie architecten worden uitgebreid en omgevormd tot een project van 134 woningen, waarvan 66 vrije woningen, 33 sociale woningen huurwoningen en 35 woningen met hoofdelijke huurovereenkomsten en 2.600 m2 bedrijfsruimte op een totale oppervlakte van 12.490 m2.  

Zoals bij elk bouwproject is het doel om iedereen meer ruimte, meer gebruiksvrijheid, meer daglicht en een eenvoudige en open relatie met het klimaat te bieden. De appartementen, zowel in het bestaande getransformeerde als in het nieuwe verhoogde gedeelte, krijgen royale oppervlaktes en zijn voorzien van grote glaspartijen om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten en een mooi uitzicht te bieden; het nieuwe deel wordt ook voorzien van wintertuinen en balkons. De ingreep op het bestaande is minimaal, zonder sloop, en speelt daarmee in op een milieuvriendelijke aanpak met zuinig gebruik van hulpbronnen en materialen, die zich tegen de stroom in positioneert met maximaal behoud en hergebruik van het bestaande potentieel en de aanwezige capaciteiten. De aanwezigheid van wintertuinen en een dubbele gevel voor alle nieuwe woningen, adresseert bioklimatisch het vraagstuk van comfort en energiebesparing, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de input en uitwisseling met het klimaat. 

Landschapsarchitect Cyrille Marlin heeft rondom het gebouw een naturalistische tuin ontworpen, die een duurzame plek biedt voor planten in het centrum van Parijs. Op de Agora, in het hart van het bouwblok, komen het Forum of Services, de tuin, een kas als plaats van activiteiten en uitwisseling voor de bewoners samen, vervolgens het café, een coworking space en een ruimte voor sociale experimenten open voor voor de hele wijk. 

"Dit project maakt deel uit van een gecoördineerde ontwikkelingszone. De regels zijn streng en de digitale modellen van de projecten moeten worden ingediend in het officiële IFC-uitwisselingsformaat", zegt Gaëtan Redelsperger (architect). 

Het project voor de renovatie van het Lelong-gebouw is daarom ontworpen in BIM: “Met Vectorworks, de ontwerpsoftware die we gebruiken, kunnen we voldoen aan onze eigen ontwerp- en tekenwensen en die van de opdrachtgever. In mijn projecten vertrek ik altijd vanuit een idee en de tekening moet het idee altijd vrij kunnen weergeven. De belangrijkste dingen voor mij zijn de ruimte en het licht.”

"De grootste troef van de software is de vrijheid die het biedt. Ik kan tekenen wat ik wil en hoe ik het wil", zegt Redelsperger. 

Hetzelfde geldt voor Anne en Jean-Philippe: ze komen met een idee en hebben veel ontwerpvrijheid nodig, dus tekenen ze met Vectorworks.